The Evergreen State College Campus Children’s Center

The Children’s Center serves children of Evergreen students, staff and faculty. Three primary forms, joined by a central circulations spine, create distinct zones for infants, toddlers and preschoolers each with a direct connection south to the outdoor play. Creating an environmentally sustainable facility was high on the list of priorities expressed by the college.

Sustainable Approach:

  • The building form, and the high clerestory windows, allow for passive cooling with natural ventilation.
  • Natural light is provided with large south windows and north clerestories.
  • Canopy roofs at the south windows allow solar heat during the winter but provide shade during the cooling season.
  • Translucent panels in the canopy allow light year round.
  • Zero stormwater runoff from the site.
  • Recycled content and low-VOC building materials.
  • Client: The Evergreen State College
  • Location: Olympia, Washington
  • Year of Completion: 2004
  • Project Size: 6,500 square feet
  • Type: Childcare Center